Vi sørger for ren luft fra nye Hokksund renseanlegg

Lindum Clairs har levert spesialtilpasset luktrenseløsning til nye Hokksund renseanlegg. Anlegget som er planlagt klart i 2025 skal fordoble rensekapasiteten til Øvre Eiker kommune. Lite lukt er en viktig forutsetning for vellykket drift da anlegget ligger tett på turområder og boligfelt.

Luktspesialisten Clairs står bak både design og løsning og har dermed kunnet gjøre alle nødvendige tilpasninger for å møte kundens behov i dette prosjektet. Dimensjoner og kapasitet på installasjonen er bestemt ut ifra beregnede luftmengder i prosjektet.

— Kunden ønsket en løsning med fotooksidasjon og kull basert på at det er en velprøvd og stabil løsning for denne typen anlegg, forklarer avdelingsleder Roar. Lindum Clairs har betydelig erfaring med luktrenseløsninger for slike anlegg med blant annet Solumstrand renseanlegg i Drammen på kundelisten.

God kjemi

Det er gode grunner for at fotooksidasjon og kull er en «killer combination» i luktsammenheng. Fotooksidasjonen består av UV-lys og ozon og regenerere kullet slik at det får lengre levetid.

Ved renseanlegget i Hokksund er det primært Hydrogensulfid som skal renses bort. Det dannes ved anaerob bakteriell nedbryting, og etterlater seg en stikkende lukt av råtne egg. En lukt ingen ønsker spredd i nabolaget sitt.

— Kullet med sine porøse og absorberende egenskaper tar opp luktpartikler og binder dem. Det betyr at det er marginalt med lukt som vil slippe ut, og i en normal driftssituasjon ikke noe omgivelsene vil merke noe til, sier Roar.

Prosjektarbeid

Prosjektform, omfang og løsning har Lindum Clairs god erfaring med, og gjennom et år gjør de flere tilsvarende prosjekter.

— I slike prosjekter er det vanlig at vi jobber mot ventilasjonsentreprenør, og det er det vi har gjort her også, forteller Roar og utdyper at tett dialog særlig i forkant er viktig.

Leverandør til dette prosjektet er GK. Og parallelt med dialogen med dem, er et godt samarbeid med alle underleverandører også viktig.

— Vi trenger å på forhånd få klarhet i alle relevante faktorer så vi kan tilpasse størrelser og justere designet. I Hokksund fikk vi det, og har dermed justert lengden på filteret for å få vridd det på plass i den hallen hvor det skal stå. Vi måtte også sette fotooksidasjonen på bein og tilpasse rørføringer. I monteringsfasen ville det blitt mye klabb og babb om vi ikke visste om disse faktorene på forhånd.

For å optimalisere funksjonen og levetiden på anlegget tilbys serviceavtale til alle kunder. Det betyr årlig oppfølging, og inkluderer målinger før og etter filter, sjekk av trykkfall, automatikk og eventuelt kullskift ved behov.