Enda et oppdrag til Clairs på Gardermoen Renseanlegg

I to år har Clairs sørget for luktreduksjon på lufta som slippes ut fra renseanlegget på Gardermoen. Nylig ble utvidelsen av Gardermoen RA satt i drift. Også på denne delen har Clairs fått ansvaret for luktreduksjonen.

Det nye renseanlegget på Gardermoen vil ha dobbelt så stor kapasitet sammenlignet med dagens anlegg. Det skal tilfredsstille Norges strengeste krav til rensing, og fortsette å rense avløpsvann fra Nannestad, Oslo lufthavn og Ullensaker Kommune.

Stian Tørnes har jobbet i Clairs i fem år. Han har vært involvert i prosjektene på Gardermoen fra dag én.

— Vi har tidligere levert et komplett luftreduksjonssystem for det gamle anlegget. Teknologien vi benytter er velprøvd og velfungerende. Nå står vi også bak utvidelsen av det nye, sier Tørnes.

Rensemetoden er en kombinasjon av fotooksidasjon og kullfilter. Lamper med UV-lys reagerer med stoffer i lufta. Kort fortalt, klippes de opp og desinfiserer, slik at bakterier inaktiveres og lufta derigjennom lukter mindre.

— Lufta trekkes fra miljøpunkter på anlegget. Det er steder som er kjent for å være en vesentlig luktkilde. Typisk punkter er siler og bassenger. Lufta trekkes gjennom luktreduksjonsanlegget som destår av fotooksidasjon og kullfilter. Metoden og teknologien sikrer en høy rensegrad, sier Tørnes.

Det er ikke akkurat små luftmengder som renses på anleggene i løpet av en dag.

— I gamledelen av anlegget passerer der 28 tusen kubikk luft i timen. Den nye delen tar unna enda mer, her snakker vi 33 tusen kubikk i timen. Med så enorme luftmengder, sier det seg selv at det er viktig at lukta som slippes ut blir så lite som overhodet mulig, sier Tørnes.

Området rundt anlegget er ikke særlig bebodd, men faktorer som vind, høytrykk og lavtrykk kan likevel spille inn på spredning av vond lukt.

— På selve flyplassen merker de neppe noe særlig, og det virker som om kommunen er fornøyd. Det er ingen naboer tett på anlegget, kun en vei, men vi hadde nok fått høre det hvis noen ikke var happy. Derfor jobber vi på for at lufta vi renser skal lukte – ja, om ikke nødvendigvis blomster, så i hvert fall helt ok, sier Tørnes.